Zorgverzekering Buitenland

Written by Super User. Posted in Basisverzekering Amersfoortse

In internationaal verband heeft Nederland met een groot aantal landen afspraken gemaakt over het verlenen van medische zorg aan elkaars verzekerden.

Welke landen vallen onder de EU/EER-landen of Verdragslanden?

Landen van de Europese Unie (EU) zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Letland, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De EU-regels gelden ook voor Zwitserland en de landen van de Europese Economische Ruimte (EER): Liechtenstein, Noorwegen en IJsland; landen waarmee Nederland een verdrag heeft voor medische zorg (de 'verdragslanden'): Australië, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Kroatië, Macedonië, Marokko, Servië en Montenegro, Tunesië en Turkije.

Waneer is er sprake van tijdelijk verblijf?

In principe korter dan 1 jaar. Bij langer verblijf gaat met uit van wonen.

Worden de kosten van niet-medisch noodzakelijke zorg in het buitenland vergoed?

Voor de kosten van niet-medisch noodzakelijke zorg die in Nederland onder de basisverzekering vallen, krijgt u maximaal het Nederlandse wettelijke- of marktconforme tarief voor de zorg van de betreffende aandoening vergoed. Onder medisch noodzakelijke zorg wordt verstaan: zorg die redelijkerwijs niet kan worden uitgesteld tot terugkeer in Nederland. V

Vanuit de aanvullende verzekeringen wordt dit verhoogd naar 2 keer Nederlands tarief. In de Eu en verdragslanden wordt de zorg 100% vergoed.

Keuzevrijheid staat voorop.

Zorgverleners vinden het vaak prettig om met De Amersfoortse rechtstreeks zaken te doen. Ze hoeven dan  geen machtiging te vragen en kunnen direct de behandeling starten en sturen u geen factuur. Hierdoor loopt de zorgverlener geen debiteurenrisico en dat bespaart kosten.  

Niet alle zorgverleners hebben zich bij De Amersfoortse gemeld. Met name tandartsen. In de praktijk is de beloning van de zorgverlener het wettelijke maximumtarief. Als er geen wettelijk tarief is ( bijv. fysiotherapeuten) geldt dat de rekening niet onredelijk hoog mag zijn. U krijgt dan zelf de rekening die u kunt declareren bij De Amersfoortse. De Amersfoortse stort het geld op uw rekening en u betaalt uw zorgverlener of u vraagt De Amersfoortse de zorgverlener rechtstreeks te betalen. 

Bekijk hier de zorgverleners met een overeenkomst met De Amersfoortse. Dan zit u altijd goed!